دوشنبه 18 اردیبهشت 1402

برای اهمیت به تغذیه با شیر مادر در ایران مادران شیرده می‌توانند تا 24 ماهگی کودک، روزانه یک ساعت از مرخصی شیردهی استفاده کنند. شیر مادر از غده‌های شیر در سینۀ مادر تولید و از طریق مجاری شیری به نوک پستان هدایت می‌شود تا کودک بتواند از آن تغذیه کند. وقتی کودک نوک پستان را مک می‌زند، دو هورمون به نام اکسی‌توسین و پرولاکتین در بدن مادر ترشح می‌شود که اکسی‌توسین مسئول خروج شیر از پستان مادر و پرولاکتین مسئول تولید شیر از پستان است.

تغذیه با شیر مادر

فواید تغذیه با شیر مادر برای نوزاد

  • شیر مادر بهترین مادۀ غذایی برای تغذیۀ کودک در طی دو سال اول تولد است که در 6 ماه اول تولد، کودک به هیچ‌گونه مادۀ غذایی به‌جز شیر مادر نیاز ندارد؛
  • جلوگیری از بیماری‌های عفونی نوزاد مانند عفونت گوش، عفونت ریه و سیستم گوارش در نوزاد؛
  • هضم آسان شیر در سیستم گوارش کودک؛

جلوگیری از سندروم مرگ ناگهانی نوزادان

شیر مادر بهترین مادۀ غذایی برای تغذیۀ کودک در طی دو سال اول تولد است که در 6 ماه اول تولد، کودک به هیچ‌گونه مادۀ غذایی به‌جز شیر مادر نیاز ندارد

فواید شیردهی برای مادر

  • آسان بودن تهیۀ شیر و به‌صرفه بودن ازنظر اقتصادی؛
  • کم کردن اضافه‌وزن مادر پس از زایمان؛
  • کمک به جمع شدن رحم بعد از زایمان، جلوگیری از خونریزی پس از زایمان و جلوگیری از عفونت‌های رحمی؛
  • افزایش تعلق‌ِخاطر و وابستگی به نوزاد؛
  • برخی تحقیقات نشان داده‌اند که احتمال سرطان پستان در مادر به‌دلیل تغذیۀ نوزاد با شیر مادر کاهش یافته است که ممکن است علت آن کم شدن تماس با هورمون استروژن در طی شیردهی در سلول‌های پستان باشد؛
  • شیر مادر بهترین و کامل‌ترین غذای کودک است و هیچ شیر خشکی نمی‌تواند به ترکیب چربی، پروتئین، کربوهیدرات، پادتن و مواد غذایی دیگر موجود در شیر مادر برتری پیدا کند؛
  • در طی 6 ماه اول تولد، کودک علاوه‌بر شیر مادر به هیچ مادۀ غذایی دیگر احتیاجی ندارد و مادرانی که نوزاد خود را با شیر مادر تغذیه می‌کنند بدن‌شان خیلی سریع‌تر به زمان قبل از حاملگی برمی‌گردد و احتمال آسم و آلرژی در کودکان تغذیه‌شده با شیر مادر بسیار کم‌تر است.

فنیل کتونوری

عفونت پستان