![news-details](../../Images/2020.jpg)
یبوست در دوران بارداری
شنبه 21 بهمن 1402
یبوست یکی از مشکلات شایع در بارداری است که بیش از نیمی از خانمهای باردار به آن دچار میشوند؛ بهخصوص این مشکل در فصلهای گرم سال شایعتر و مهمتر است.
![یبوست در دوران بارداری](../../Images/2018.jpg)
علل یبوست در بارداری
- ویار حاملگی؛ ویار بارداری باعث تغییر رژیم غذایی و کاهش مصرف فیبر میشود و این خود یکی از دلایل یبوست است.
- تغییرات هورمونی؛ تغییرات هورمونی ازجمله افزایش پروژسترون -که باعث ریلکس شدن رحم در حین بارداری میشود- با ریلکس کردن عضلات روده باعث کُند شدن عبور غذا از مسیر روده و به دنبال آن یبوست میشود.
- با رشد جنین در حین بارداری رحم بزرگ میشود و روی رودهها فشار میآورد، درنتیجه مسیر عبور غذا باریک میشود و به دنبال آن یبوست ایجاد میشود.
- مصرف آهن؛ مصرف آهن در دوران بارداری بسیار ضروری است و گاهی به دلیل آنمی -که خود از دلایل کمخونی است- مادر مجبور به مصرف دو تا سه عدد قرص آهن است که این کار به ایجاد یبوست منجر میشود. در بارداری نیاز به مصرف مایعات بیشتر میشود، امّا مصرف کم مایعات به دلیل ویار، تکرّر ادرار و... به یبوست منجر میشود.
- کاهش فعّالیتهای بدنی مادر باردار بهخصوص در موارد استراحتهای طولانیای که متخصّص زنان توصیه میکند، میتواند سبب یبوست شود.
سفت شدن مدفوع و زور زدن میتواند سبب ایجاد یا بدتر شدن همورویید (تورّم وریدهای ناحیۀ اطراف رکتوم و مقعد) شود. همورویید میتواند به درد شدید موقع اجابت مزاج و گاه خونریزی رکتال منجر شود، امّا معمولاً پس از زایمان برطرف میشود.
پیشگیری و درمان
- مصرف کافی فیبر با خوردن غلّات مثل نان سبوسدار، حبوبات (لوبیا، عدس و...)
- مصرف میوههای خشکشده، بهخصوص برگۀ زردآلو و آلو
- نوشیدن مایعات فراوان؛ بهطور متوسّط شش تا هشت لیوان آب در روز، بهخصوص در فصلهای گرم سال
- مصرف میوههای تازه مانند انگور، نارنگی، گریبفروت و پرتقال
- مصرف سبزیجات، هویج، کلم، اسفناج، شاهی، کرفس و...
- انجام ورزشهای سبک (دوچرخۀ ثابت، یوگا و...) و پیادهروی
- مصرف ماست به دلیل اینکه از باکتریهای پروبیوتیک غنی است، باعث تحریک رودهها و هضم راحت غذا در انسان میشود و مانع بروز بیماریهای گوارشی در بدن افراد، بهویژه در خانمهای باردار میشود.
- استفاده از چای گیاه قاصدک.