عـلل خیانتهـای زنـاشـویی
چهارشنبه 22 آذر 1402
متأسّفانه امروزه در بین مراجعهکنندگان ما تعداد زوجین با مشکل خیانت زناشویی افزایش یافته و این موضوع نشاندهندۀ رابطۀ بیمار بین زوجین است. زمانی که رابطۀ زناشویی سالم باشد، هرگز فردی خارج از چارچوب خانواده (زن و شوهر و فرزند یا فرزندان) نباید وارد حریم زناشویی شود. رابطۀ سالم زناشویی یعنی زن و مرد دربارۀ مسائل عاطفی، اقتصادی و جنسی فقط از وجود یکدیگر بهرهمند شوند و تصمیمات مهمّ زندگی را با حضور و مشورت یکدیگر بگیرند و اگر نیاز به کمک بیشتری دارند، در نهایت از متخصّصان این مسائل کمک دریافت کنند؛ نه اینکه از حضور شخص دیگری بدون اطّلاع همسر و از جنس مخالف و با رفتارهای خلاف چارچوب زناشویی کمک بگیرند. زمانی که زن یا مرد، فرد دیگری را برای جبران خلأهایشان بهصورت مخفیانه وارد زندگی خود میکنند، باعث میشود رابطه با همسرشان بدتر از قبل شود و گرایش آنان در زمینههای عاطفی و جنسی به همسرشان ضعیفتر شود؛ بنابراین حضور شخص سوم نه تنها راه چاره نیست، بلکه به مشکلات اضافه خواهد شد.
چه نوع رابطهای خیانت محسوب میشود؟
با توجّه به فرهنگ و اعتقادات مذهبی حاکم بر کشور ما هر نوع رابطۀ پنهانی عاطفی حتّی در حدّ مکالمۀ تلفنی یا حضوری خارج از رابطۀ زناشویی خیانت محسوب میشود. برخی به اشتباه خیانت را فقط داشتن رابطۀ جنسی با غیر همسر خود تصوّر میکنند، در حالی که هر نوع رابطهای خیانت است و باید به این نکته توجّه کنیم که در روابط جنسی معمولاً از اول رابطههای مخفیانه وجود ندارد و بعد از مدّتی صحبت کردن و ایجاد وابستگی و قرار گرفتن در ملاقات حضوری رخ خواهد داد، تا جایی که باعث تغییر در رفتارهای فرد در حال خیانت میشود و بر روابط زناشویی آثار منفی و جبرانناپذیری دارد.
برای جلوگیری از خیانت چه کار باید کرد؟
پیشنهاد روانشناسان این است با توجّه به اینکه هیچ دو نفری (زوجی) را نخواهیم یافت که کاملاً عین یکدیگر باشند و عین هم فکر و رفتار کنند، بنابراین با در نظر گرفتن این نکته باید به زوجین آموزش داده شود که چطور با تفاوتهای یکدیگر کنار بیایند و موقع بروز مشکلات بهشیوۀ صحیح به حلّ مشکل موجود بپردازند و تفاوتهای غیرقابل تغییر را -که مربوط به ویژگیهای شخصیتی آنان است- بپذیرند؛ میزان شباهتها هر چقدر بیشتر باشد، بر کیفیت رابطه تأثیرگذار است، امّا نحوۀ حل مشکلات نیز اهمّیت بسزایی دارد. بنابراین آموزش زوجین قبل از ازدواج اهمّیت زیادی دارد.
با توجّه به آنچه گفته شد و مسائل و مشکلاتی که خیانت در پی دارد، لازم است یادآور شویم بعد از مرگ فرزند، خیانت بالاترین درد برای خود خیانتدیده است و درمان آن بسیار سخت و مستلزم زمان و تلاش و همکاری از سمت فردی است که خیانت کرده، بنابراین پیشگیری از این موضوع بهتر است. پیشنهاد میکنم در هنگام سرد شدن رابطۀ زناشویی و بروز مشکلات در هر زمینهای بین زوجین (چه عاطفی، چه جنسی و چه اقتصادی) به جای وارد کردن شخص سوم به عنوان مسکّن و داروی کاهش فشارهای زناشویی به متخصّصان مربوط مراجعه کنید.
گاهی ناراحتیهای افراد به دلیل برداشتهای غلط از همسر و نتیجهگیریهای غلط است. برای اصلاح زندگی اول باید از خودمان شروع کنیم. در نهایت اگر مشکلی بود که به هر دلیل قابل حل نباشد، راههای دیگری غیر از خیانت را متخصّصان ارائه خواهند کرد که افراد میتوانند با توجّه به شرایط خود یکی از راهها را انتخاب کنند، طوریکه کمترین آسیب به طرفین برسد. حتّی اگر قرار باشد بین بد و بدتر انتخاب کنیم، بد را انتخاب کنیم باز به نفع ما خواهد بود. خیانت بدترین انتخاب یک فرد است و گاهی راه جبران نخواهد داشت؛ بنابراین قبل از چنین اقدامی اول فکر کنیم و سعی کنیم راههای درست را امتحان کنیم و با آگاهی قدم برداریم.
زمانی که رابطۀ زناشویی سالم باشد، هرگز فردی خارج از چارچوب خانواده (زن و شوهر و فرزند یا فرزندان) نباید وارد حریم زناشویی شود. رابطۀ سالم زناشویی یعنی زن و مرد دربارۀ مسائل عاطفی، اقتصادی و جنسی فقط از وجود یکدیگر بهرهمند شوند و تصمیمات مهمّ زندگی را با حضور و مشورت یکدیگر بگیرند و اگر نیاز به کمک بیشتری دارند، در نهایت از متخصّصان این مسائل کمک دریافت کنند؛ نه اینکه از حضور شخص دیگری بدون اطّلاع همسر و از جنس مخالف و با رفتارهای خلاف چارچوب زناشویی کمک بگیرند.
اگر هر یک از طرفین خیانت کند، چه باید کرد؟
معمولاً در این زمان فرد بر سر دو راهیای قرار میگیرد که برای او ایجاد تعارض کرده و بعد از مدّتی که حالت هیجانی فرد نسبت به رابطۀ جدید فروکش میکند، حالت روحی و روانی فرد نسبت به زمان قبل از خیانت بدتر خواهد شد و نمیداند به کدام رابطه تعلّق دارد، رابطۀ همسرش یا رابطۀ جدید! در این هنگام علاوه بر مشکلات قبلی، بیقراری و اضطراب و پریشانی بیشتری فرد را میآزارد، ادامه دادن رابطهای خارج از رابطۀ زناشویی آزاردهنده خواهد شد و در عین حال گاهی وابستگی به آن فرد مانع از آن میشود که بتواند رابطه را قطع کند. میتوان گفت به فرد جدید اعتیاد پیدا کرده و ترک او دشوار است.
خیانت دلایل متفاوتی دارد و در هیچ صورتی مورد تأیید نیست
هنگامی که خیانت انجام میشود، حتماً باید از متخصّصان مربوط کمک بگیرید و دلایل ریشهیابی و درمان شود که البته اگر قبل از ازدواج دورههای آموزشی گذرانده شود و انتخاب همسر درست صورت بگیرد، معمولاً با درصد کمتری با این مشکلات مواجه خواهیم شد. مشاورههای قبل از ازدواج به زوجین کمک میکند تا یکدیگر را بهتر بشناسند و از طرفی دنیای زن و مرد تفاوتهایی دارد که باید برای زوجین قبل از ازدواج شفّافسازی شود و بررسی شود که آیا آنان از لحاظ فکری، هوشی، فرهنگی، مذهبی، خانوادگی، تحصیلات، سن و حتّی ظاهری و... با هم هماهنگی لازم را دارند یا خیر؟
بحث در مورد خیانتهای زناشویی و دلایل آن بسیار گسترده است و نحوۀ درمان و جلوگیری از تکرار آن نیز جای بحث و بررسی دارد. همانطور که برای مشکلات جسمانی خود به پزشک متخصّص آن موضوع مراجعه میکنید، در مورد خیانتهای زناشویی و اینکه چه زمانی قابل کنترل و بخشیدن است، یا چطور میشود از تکرار آن جلوگیری کرد یا بعد از خیانت دیدن چه رفتارهایی باید توسّط فرد خیانتدیده و خیانتکننده انجام شود، حتماً باید زیر نظر متخصّصان انجام گیرد. گاهی روشهای سنّتی پدران و مادران اوضاع روابط را بدتر خواهند کرد. به امید آن روز که بتوانیم با بالا بردن سطح خودآگاهی و درک افراد و برقراری بهداشت روانی هرچه بالاتر این موارد را به حداقل برسانیم و جامعه و خانوادۀ سالمتری داشته باشیم و این مسئله مستلزم تلاش تکتک افراد در شناخت بهتر از خود (خودآگاهی) و آگاهی در مورد چگونگی داشتن رابطۀ سالم و انتخاب درست همسر است.