news-details
پزشکی و سلامت

10 علّت کمردرد

دوشنبه 13 آذر 1402

کمردرد بعد از سرماخوردگی دومین عامل مراجعۀ بیماران به پزشک است و پنجمین علّت رایج بستری شدن در بیمارستان‌هاست. سومین جرّاحی شایع نیز برای بیماران کمردردی انجام می‌‌شود. شاید جالب باشد که بدانید شکایت ۵۶ درصد از مردم کلّ دنیا هم بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب یا انجام فعّالیت‌های زناشویی از کمردرد است و بهتر است این را هم بگوییم که کمردرد فقط به دلیل بلند کردن اجسام سنگین یا بد خوابیدن به وجود نمی‌آید، بلکه مجموعه عوامل و عادات غلطی که هر فرد در طول روز و فعّالیت‌های روزانه‌اش آن‌ها را دنبال می‌کند، باعث به وجود آمدن این درد کمرشکن می‌شود. در این نوشتار ما به چند عادت غلطی که ابتلا به کمردرد را در پی دارد، اشاره و راه حلّ کنار گذاشتن آن عادت را هم عنوان می‌کنیم تا اگر شما هم از درد کمر رنج می‌برید، بتوانید عادت‌های غلطتان را بشناسید و آن‌ها را رفع کنید.
 
پشت میزنشینی
آیا می‌دانید که نشستن چهل درصد بیشتر از ایستادن به ستون فقرات شما فشار وارد می‌کند؟ خیلی از افراد بعد از چند روزی که کار زیاد تمام وقتشان را پر می‌کند، علاوه بر خستگی روحی از درد کمر هم شکایت دارند و شاید ندانند که نشستن بیش از حد، آن هم در وضعیتی غیرمتعارف و غیراستاندارد به کمرشان آسیب رسانده است. ماهیچه‌های کمر وقتی که ساعات زیادی بیکار و در یک وضعیت قرار می‌گیرند، ضعیف می‌شوند و این ضعف باعث احساس درد می‌شود. نشستن در زاویۀ ۱۳۵ درجه کمک شایانی به کاهش فشار روی ستون فقراتتان می‌کند، بنابراین هر چند دقیقه یک بار از حالت نود درجه یا کمتر خارج شوید و کمی ‌لم دهید و به حالت ۱۳۵ درجه دربیایید.

رانندگی‌های طولانی‌مدّت
رانندگی‌های طولانی‌مدّت، آن هم در حالتی که گردن و شانه‌ها به سمت جلو خم باشند، سبب سفت شدن قفسۀ سینه و در نتیجه فشار آمدن به گردن و ستون فقرات می‌شود؛ بنابراین کمردرد مشکل غیرقابل تصوّری در میان رانندگان بین شهری و حتّی درون‌شهری نیست؛ این اشخاص باید در زاویۀ نود درجه بنشینند و صندلی خود را به فرمان ماشین نزدیک کنند تا هیچ‌گونه کششی به سمت جلو نداشته باشند. هر دو یا سه ساعت یک‌بار هم توقّف کنند و پنج دقیقه نرمش انجام دهند.

10 علّت کمردرد

فراموش کردن فعّالیت‌های ورزشی
نتایج جدیدترین پژوهش‌ها نشان داده‌ است که چهل درصد از افرادی که بعد از ابتلا به کمردرد دور ورزش را خط کشیده‌اند یا فعّالیت‌های ورزشی‌شان را کم کرده‌اند، شدّت درد کمرشان بیشتر شده است. به گفتۀ متخصّصان و جرّاحان ستون فقرات، ورزش کردن برای بهبود بسیاری از بیماری‌ها مؤثّر است. پیاده‌روی‌های سبک و منظّم و انجام دادن نرمش‌هایی مانند خم کردن بدن و رساندن نوک انگشتان دست تا زیر زانو برای التیام درد کمر بسیار مفید است.

نادیده گرفتن فعّالیت‌هایی مانند یوگا
شاید برایتان عجیب باشد اگر بگوییم یوگا ‌تنها باعث کاهش استرس نمی‌شود، بلکه تا حدّ قابل قبولی دردهایی مثل کمردرد را هم کم می‌کند. به گفتۀ محقّقان دانشگاه واشنگتن و براساس پژوهشی که روی ۱۰۱ بیمار مبتلا به کمردرد انجام داده‌اند، انجام فعّالیتی مثل یوگا -که نفس عمیق و آرامش جسم و تن را در طول فعّالیت در پی دارد- می‌تواند اثر بسزایی در کاهش کمردرد در کنار ورزش‌های فیزیکی دیگر داشته باشد.
 
اعتیاد به شکستن قولنج
کم نیستند افرادی که برای التیام درد کمرشان یا از روی عادت اقدام به شکستن قولنج خود می‌کنند و نمی‌دانند که این کار نه‌تنها دردشان را کم نمی‌کند، بلکه به مرور زمان باعث به وجود آمدن یا تشدید آسیب‌های کمری‌شان می‌شود. شما برای اینکه کمردرد نگیرید، به ماهیچه‌های کمری قوی و ستون فقراتی سالم نیاز دارید، بنابراین سعی کنید این عادت اشتباه را از سرتان خارج کنید و هر وقت احساس کردید که کمرتان ناراحت است، به جای شکستن قولنج چند نرمش ساده انجام دهید. خم شدن به پایین و طرفین به‌صورت آرام‌آرام می‌تواند میل به شکستن قولنج را در وجودتان سرکوب کند.

تغذیۀ نامناسب
شاید کمتر کسی فکر کند که تغذیه هم می‌تواند در کاهش کمردرد مؤثّر باشد، امّا دانشمندان اعتقاد دارند که تغذیۀ مناسب همان قدر که می‌تواند در داشتن قلب، وزن و فشار خون متناسب و سالم مؤثّر باشد، می‌تواند برای جلوگیری از کمردرد هم مفید واقع شود. نتیجۀ تازه‌ترین تحقیقات نشان می‌دهد که تغذیۀ نامناسب و در نتیجه سوخت‌وساز شیمیایی نامتناسب در بدن باعث افزایش ارسال سیگنال‌های عصبی حاوی پیغام درد به مغز می‌شود. رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به کمردرد رژیمی ‌است که بتواند التهاب بدن را کاهش دهد و برای کاهش این التهاب و کاهش کمردردتان باید از خوردن بیش از حدّ موادّ حاوی کافئین مثل چای یا قهوۀ غلیظ یا غذاهای فرآوری‌شده مثل سوسیس، کالباس و انواع کنسروها بپرهیزید.

 

کمردرد بعد از سرماخوردگی دومین عامل مراجعۀ بیماران به پزشک است و پنجمین علّت رایج بستری شدن در بیمارستان‌هاست. سومین جرّاحی شایع نیز برای بیماران کمردردی انجام می‌‌شود. شاید جالب باشد که بدانید شکایت ۵۶ درصد از مردم کلّ دنیا هم بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب یا انجام فعّالیت‌های زناشویی از کمردرد است.

حمل کیف‌های سنگین
میزان آسیبی که حمل کردن کیف‌های سنگین به ستون فقرات وارد می‌کند با آسیبی که هنگام انجام دادن ورزش‌های حرفه‌ای و سنگین به ستون فقرات وارد می‌شود، برابری می‌کند و این زنگ خطری است برای افرادی که در طول روز با کیف‌دستی‌های سنگین روانۀ محلّ کار، خرید یا محلّ تحصیل‌ خود می‌شوند.

تشک‌های قدیمی
عمر مفید یک تشک خوب بین نه تا ده سال است، امّا اگر خواب راحتی ندارید یا بیشتر وقت‌ها اول صبح کمرتان درد می‌کند، ممکن است مشکل از تشکتان باشد، حتّی اگر پنج یا شش سال بیشتر از عمرش گذشته باشد، بهتر است هر پنج سال یک بار تشکتان را عوض کنید و یک تشک خوب و طبّی بخرید.

پوشیدن کفش‌های پاشنه‌بلند
وقتی که شما کفش پاشنه‌بلندی به پا می‌کنید، برای حفظ تعادل بدنتان مجبورید که کمی‌ متمایل به جلو راه بروید و کمرتان را هم وادار به تحمّل وزن بیشتری کنید. همچنین پوشیدن انواع صندل‌ها هم باعث حرکت مداوم پاهایتان به طرفین و درنتیجه وارد آمدن فشاری مضاعف به ستون فقراتتان می‌شود. برای رفت‌وآمد روزانه به محلّ کار یا تحصیل یا حتّی خرید از کفش‌های سبک و راحت استفاده کنید.

اعتیاد به برنامه‌های تلویزیونی
اگر دشمن خودتان و کمرتان هستید، می‌توانید برای هرچه بهتر و سریع‌تر آسیب رساندن به ستون فقراتتان ساعت‌ها جلوی تلویزیون چمباتمه بزنید و مشغول تماشای فیلم‌های سینمایی، سریال‌ها یا فوتبال شوید. بهتر است هنگام تماشای تلویزیون کنترل آن را دورتر از خود قرار دهید تا در طول برنامه چند مرتبه مجبور به بلند شدن از جای خود و تغییر وضعیتتان شوید.

 

رحم اجاره‌ای

كبودی و گودی زیر چشم