پنجشنبه 20 مهر 1402

برای اغلب خانم‌های باردار تغذیۀ مناسب دوران بارداری دارای اهمّیت است؛ یعنی از چه موادّ غذایی‌ای باید اجتناب و آن را از سبد روزانه حذف کنند. شاید خیلی از نوشیدنی‌ها سالم باشند، ولی در بارداری بی‌خطر نیستند، به‌طور مثال مصرف چای سبز، چای یخی و چای سرد به دلیل اینکه کافئین زیادی دارد، باعث خطر سقط و زایمان زودرس می‌شود. کافئین در چای، قهوه، نوشابه و شکلات وجود دارد و خطر سقط را در تمام دوران بارداری افزایش می‌دهد. همچنین مصرف زیاد قهوه باعث تنگ‌تر شدن عروق و کاهش جریان خون مادر و افت جریان خون جنین می‌شود و کاهش رشد جنین را به دنبال دارد. مصرف قهوه در دوران بارداری باید به حداقل برسد، چون وابسته به دوز عمل می‌کند.

موادّ غذایی ممنوعه در بارداری

در نوشابه‌های رژیمی ‌از شیرین‌کننده‌های غیرطبیعی مثل ساکارین استفاده شده است که مقدار زیاد آن در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. همچنین این نوشابه‌ها به دلیل کافئین بالا خطر زایمان زودرس را افزایش می‌دهند. از آب‌میوه‌های غیرپاستوریزه به دلیل اینکه ممکن است حاوی باکتری‌های بیماری‌زا (سالمونلا و ایکولای) باشند، باید دوری کرد. خانم باردار فقط آب‌میوۀ پاستوریزه و طبیعی میل کند. الکل - که باعث مشکلات جدّی در جنین مانند اختلال فکری، مشکل تکلّم، تمرکز و بیش‌فعّالی می‌شود- به هیچ‌وجه نباید مصرف شود.

بعضی از عرقیات گیاهی باید با احتیاط مصرف شوند، به‌طور مثال عرق شیرین‌بیان باعث افزایش فشار خون بارداری می‌شود و عرق رازیانه به دلیل اختلالات هورمونی در جنین توصیه نمی‌شود. مصرف پنیر و خامۀ محلّی در بارداری به دلیل آنکه ممکن است حاوی لیستریا باشد، خطر سقط و زایمان زودرس را افزایش می‌دهد.

موادّ غذایی کنسروی و غذاهایی که تحت تأثیر امواج مایکروویو هستند، خطر سقط را افزایش می‌دهند. تخم مرغ نپخته ممکن است حاوی سالمونلا باشد و عفونت‌های گوارشی به دنبال داشته باشد، از این رو توصیه می‌شود که خانم باردار از تخم مرغ پخته استفاده کند و ترجیحاً تخم مرغ را به‌صورت عسلی و نیمرو نخورد. همچنین خمیر پخته‌نشدۀ کیک و شیرینی را نچشد. مصرف شیرینی خامه‌ای و شکلات هم باید به حداقل برسد.

جگر حاوی مقدار زیاد ویتامین A است که مصرف آن به‌خصوص در اوایل بارداری توصیه نمی‌شود. گوشت خام یا نپخته یا مغزپخت‌نشده ممکن است حاوی توکسوپلاسما باشد و در بارداری توصیه نمی‌شود. گوشت‌های منجمدشده و فریزشده ممکن است که با آلودگی لیستریا همراه باشد، بنابراین باید کاملاً پخته شود. مصرف ماهی‌های اقیانوسی و آب شور به دلیل اینکه به جیوه‌ آلوده‌اند، توصیه نمی‌شود؛ ماهی بهتر است از رودخانه صید شده یا ماهی پرورشی باشد. جیوه نوروتوکسین است و باعث اختلال در رشد مغز جنین می‌شود. در کوسه، شاه‌ماهی و سوشی جیوۀ فراوان وجود دارد و توصیه نمی‌شود.

آویشن و گلپر نیز جزو ادویه‌های محرّک است که استفاده از آن در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. گلپر بیش از دو گرم باعث سقط می‌شود.

مصرف زیاد دارچین باعث انقباضات رحمی ‌و شروع دردهای زایمانی می‌شود، بنابراین در بارداری باید احتیاط بیشتری روی مصرف ادویه‌جات، نوشیدنی‌ها و دمنوش‌ها شود. همچنین در سه ماهۀ اول عسل مصرف نشود، زیرا سبب انقباض عروق می‌‌شود.

روش‌های کاهش استرس تحصیلی در کودکان

نگاهی به دورۀ میانسالی و پیری