
مشکلات روحی و شبادراری
یکشنبه 12 اسفند 1403
آیا کودکان به دلیل مشکلات روحی بستر یا لباس خود را خیس میکنند؟
در گذشته این باور وجود داشت که کودکان به دلیل مشکلات روحی، خود را خیس میکنند یا دچار بیاختیاری میشوند. امروزه اغلب پزشکان میدانند که این باور نادرست است. این کودکان بهعمد خود را خیس نمیکنند و والدین آنها هم حمایتگرند، از این رو ارتباطی بین خیس کردن و تجربیات بد روحی وجود ندارد؛ رواندرمانی و درمانهای مشابه نیز در آن تأثیری ندارد. این برداشت غلط میتواند برای والدین و فرزند احساس گناه ایجاد کند.
البته باید بدانیم که همیشه بین تن و روان ارتباط محکمی وجود دارد. تن و روان با هم پیوند ناگسستنی دارند و هر کدام از آنها میتوانند بر دیگری تأثیری قوی بگذارد. بسیاری از خانوادهها میدانند که عواملی مانند تولّد فرزند جدید میتواند باعث تشدید بیاختیاری شود. حتّی بسیاری از بچّهها در مهمانیهایی که با ماندن بیش از 24 ساعت همراه باشد، بیاختیاری نخواهند داشت.

مشکلات مثانۀ بچّههای بیشفعّال
این بچّهها مشکلات مثانهای بیشتری به نسبت بچّههای دیگر دارند؛ اینکه چرا این اتّفاق میافتد، هنوز بهدرستی روشن نشده، امّا کودکی که به جهان اطراف خود توجّه کمی دارد و در آن تمرکز کمتری میکند، قطعاً چنین بیتوجّهیای را نسبت به اعضای داخلی بدن خود هم خواهد داشت. البته این قضیه در درمان کودک تأثیری ندارد و همان روش درمانیای که برای بقیۀ کودکان استفاده میشود، برای این بچّهها نیز بهکار میرود.
عواقب روحی بیاختیاریها!
بیاختیاری میتواند تأثیر بسیار شدیدی بر افکار کودک بگذارد. این کودکان همیشه نگران بیاختیاری خود در انظار عمومی هستند و بسیاری از این بچّهها جرئت حضور در مهمانی شبانه و اردوهای شبانهروزی همراه با بچّههای دیگر را ندارند.
این کودکان فکر میکنند که نهادی متفاوت از دیگران دارند؛ آنها فکر میکنند با دیگر کودکان تفاوت دارند و حتّی گاهی از دیگران میشنوند که هنوز بالغ نشدهاند و تکامل کافی نیافتهاند. بسیاری از این کودکان بر این باورند که تنها خودشان این مشکل را دارند و حتّی از طرح مسئله با دوستان صمیمی خود هراس دارند. عجیب نخواهد بود که این مسئله تأثیر روانی بر کودک نگذارد، امّا این بیاختیاری است که برای او مشکل روانی ایجاد کرده است.
باورهای نادرستی در مورد ارتباط بیاختیاری و روان کودکان وجود دارد. هدف از این نوشتار اصلاح باورهای غلط و حقیقتیابی است.
چگونه باید این مشکل را مدیریت کرد؟
کودکانی که مشکلاتی مانند شبادراری و عدم کنترل ادرار در روز دارند، باید حتماً برای خشک ماندن درمان شوند. بسیاری از این مشکلات روحی رفع میشوند و بهوضوح خواهید دید که چگونه اعتماد به نفس آنها ارتقا مییابد، امّا تا زمان بهبودی، والدین باید همراه کودک باشند و به او تأکید کنند که این خطا و اشکال او نیست و برای این مشکل درمان وجود دارد. اگر کودک اجازه دهد، بهتر است که این مشکل را با بهترین دوست خود در میان بگذارد (البته نباید اجبار کرد). باید به او تأکید کرد که مانند بقیۀ بچّهها زندگی کند و نگذارد که مثانه به او دستور دهد چه کاری انجام دهد، یا انجام ندهد.