
همانژیوم کبد
شنبه 10 تیر 1402
گاهی بیمارانی مضطرب با گزارش سونوگرافی مراجعه میکنند که در سونوگرافی آنان به توده یا تودههایی با احتمال همانژیوم در کبد اشاره شده است. همانژیوما شایعترین تومور خوشخیم کبد است. شیوع آن در خانمها سه برابر آقایان است و سنّ شیوع آن ۴۵ سالگی است. همانژیومهای کوچک اهمّیت بالینی ندارند، ولی همانژیومهای کاورنو (غاری) بزرگ ممکن است نیاز به دخالت جرّاحی داشته باشند. آنها معمولاً کوچکتر از پنج سانتیمتر و منفردند و در هر دو لوب کبد بهطور یکسان دیده میشوند.

علائم همانژیوم کبد
همانژیوم کبد معمولاً بدون علامت است و در سونوگرافی بهطور تصادفی یافت میشود. البته در صورتی که بزرگ باشد، درد مبهمی در ناحیة فوقانی و راست شکم ایجاد میکند. رشد سریع، ترومبوز (لخته شدن خون) و گاه پارگی آن علامت ایجاد میکند و نیاز به دخالت اورژانسی دارد، امّا پارگی ناگهانی و خودبهخودی آن بسیار نادر است. تستهای کبدی و تومورمارکرها معمولاً نرمالاند. در اکثر موارد سیتیاسکن شکم و ام آر آی به تشخیص کمک میکند. بیوپسی این ضایعات به دلیل خطر خونریری توصیه نمیشود.
همانژیوما شایعترین تومور خوشخیم کبد است. شیوع آن در خانمها سه برابر آقایان است و سنّ شیوع آن ۴۵ سالگی است.
سیر طبیعی این ضایعات خوشخیم است و در طول زمان ثابت میماند و احتمال پارگی آن بسیار کم است. در صورت رشد و ایجاد علامت لازم است این ضایعات برداشته شوند. تغییرات بدخیمی گزارش نشده است. بیماران بدون علامت را باید تحت نظر گرفت. پارگی و تغییر واضح در اندازه نیاز به جرّاحی دارد. گاهی رزکسیون (برداشتن ضایعه) برای تشخیص قطعی لازم لست.
همانطور که اشاره شد در صورت بدون علامت بودن میتوان فرد را تحت نظر قرار داد و از سونوگرافی برای پیگیری بیمار استفاده کرد. همانژیومهای کبدی دوازده درصد تومورهای کبدی کودکان را تشکیل میدهند و در این سنین ممکن است در ارگانهای متعدّد دیده شوند. نوع بزرگ آن ممکن است بدلیل شانت خون باعث نارسایی قلب در کودکان شود و در صورت علامتدار بودن حتماً باید درمان شوند، ولی همانژیومهای مویرگی کوچک به مرور زمان بهبود مییابند.